Sådan skriver du den gode festsang – Vores bedste råd

Skal du til et arrangement med dine nærmeste, og har du fået til opgave, at skulle skrive en hel formidabel sang til personen, så kan vi hos Festforum.dk hjælpe dig rigtig godt på vej.

Her får du en grundig og gratis guide til, hvordan du kommer i gang med, at få skrevet den perfekte festsang, hvad den bør og skal indeholde samt, hvordan du inddrager de vigtigste ord, som beskriver personer, i teksten.

Sådan kommer du fra tanke til handling

Det første du kan gøre, når du skal i gang med at skrive en sangtekst, er, at lave en brainstorm over, hvad du gerne vil fortælle med sangen.

Skal den indeholde en masse minder, en beskrivelse af, hvem personen er i dine øjne osv.?

Hånd i hånd med dette skal du også vælge, om sangen skal være sjov, lettere pinlig eller blot meget personlig.

For når først dette er på plads, så bliver det meget nemmere at finde en melodi, som passer til dine tanker og idéer, og du er nu i gang med den første fase i sangskrivningen.

Der er naturligvis ikke noget facit for, hvor lang tid og hvor meget arbejde, du skal lægge i dette, men det kan godt være en god idé at starte tidligt, da vores erfaringer er, at det ikke bare lige er sådan, at skrive en tekst henover en aften eller et par dage.

Det kan ofte godt tage op til flere uger, og derfor bør du starte i god tid før arrangementer falder.

Find den rigtige melodi

Når først du har fået din brainstorm på plads, og har gjort dig nogle grundige overvejelser om, hvordan stemningen for din tekst skal være, så skal du i gang med at finde den rette melodi.

Her skal du overveje nøje, hvilken melodi det skal være.

Der er stor forskel på, om du skal til et bryllup, en konfirmation, en rund fødselsdag osv., og hvilken stemning der er til det arrangement, hvorfor du som det første skal navigere dig ind på den helt rette linje.

Er det en konfirmationsang, du vil lave, så skal du også overveje en ekstra gang, om du skal vælge nogle af dit nyeste Rap hits, R&B kunstnere eller andre kunstnere i den genre, for melodien skal gerne være kendt for alle, således at alle gæsterne til arrangementet kan synge med på sangen og følge melodien – ellers bliver sangen en mindre fiasko.

Så vælg noget godt gammeldags dansk såsom ”I en kælder sort som kul”, ”Hmmer hammer fedt”, eller et størst internationalt hit fra 80’erne eller 90’erne, som alle kender og vil kunne synge med på.

Her findes et stort udvalg, og du vil helt sikkert kunne finde en melodi fra en sang, som både passer ind med dine idéer og den tiltænkte stemning, og samtidig vil du være sikret, at hele forsamlingen vil kunne synge med på sangen.

Forsøg derfor at finde en behagelig melodi, som ikke er alt for hurtig, hvor ordene snubler over hinanden, og så har du et godt udgangspunkt.

Dernæst er det vigtigste, at du får lyttet sangen igennem flere gange om dagen, så du får den ind under huden, således at du hele tiden har den i tankerne, for hvem ved hvornår den perfekte linje pludselig opstår?

Teksten skal være fyldt med rim

Et godt udgangspunkt for enhver tekst er, at den skal indeholde mange rim, jo flere jo bedre.

Her kan du både vælge den klassiske type, parrim, som går a-a, b-b osv. Du kan også forsøge dig med krydsrim, a-b, a-b, hvis du har mod på dette, og har fundet en melodi, hvor dette blev anvendt som udgangspunkt.

Rim er en perfekt måde at skrive en tekst på, fordi du allerede er godt på vej med mange af sætningerne, idet du ved, hvordan de skal afsluttes.

Du arbejder sådan set bagfra, og skal forsøge at afslutte sætningerne ud fra nogle helt bestemte ord, som gerne skal rime med hinanden.

Her kan det være rigtig godt at bruge din brainstorm fra tidligere, da du så kan arbejde ud fra dine idéer, og skrive en lang række ord ned, og så om ikke de rimer på noget sjovt.

Det er heller ikke på ingen måde forbudt at hente inspiration fra internettet eller fra tidligere sange, du har hørt til arrangementer.

Inspiration har aldrig nogensinde skadet, og det kan være en god hjælp, hvis man føler, man er gået lidt i stå.

Samtidig skal du ikke være bange for at lege med ordene, bytte rundt på dem og forkorte dem – det er din sang, og du kan gøre med den, som du vil.

Der gælder ingen regler, og gør du den lidt sjov med anderledes forkortelser, så er det kun et plus, da det bringer grin og godt humør frem blandt sangerne til festen.

Bind teksten sammen til en sang

Mange sange har et omkvæd, men det er på ingen måde en selvskreven regel, og hvis du ikke ønsker et omkvæd, så skrotter du bare det med det samme. Der findes også andre måder at binde en tekst sammen på, såsom at gentage de sidste to vers i en strofe.

Der findes utrolig mange festmelodier, som er bygget op på denne måde, og du kender det allerede fra kendte sange som ”Et barn er født i Betlehem”.

Når først du har opbygningen på plads, så bliver det meget lettere at binde teksten sammen. Så beslut din for, om teksten skal have et omkvæd eller gentage nogle specifikke vers i hver strofe, og så har du en rigtig god platform at arbejde ud fra.

Der er ikke noget rigtigt og forkert, når du skal skrive en tekst. Det vigtigste er, at du beslutter dig for, hvilken stemning den skal have, og vælger en melodi, som passer på dette.

Dernæst bør du lave en masse gode rim, for på den måde at gøre tekstskrivningen lettere, idet du ved, hvad du skal arbejde henimod.

Før du får set dig om, så du har faktisk skrevet den perfekte sangtekst.

Andre blogindlæg du måske vil kunne lide:

– Her er de bedste fødselsdagssange

– De flotteste måder at folde servietter til fest