Trin-for-trin: Sådan skriver du den bedste konfirmationssang

Skal du snart konfirmeres og tænker, at du skal have en festlig konfirmationssang til mor og far parat, kan det være svært at vide, hvor man skal starte.

Vi har samlet en hurtig guide til at hjælpe dig, når du skal lave en konfirmationssang til dine gæster.

Skal du lave en konfirmationssang til din søster, lillebror eller søn, så klik her for at få inspiration!

Følgende er en nem og hurtig opskrift på, hvordan du laver en gratis konfirmationssang, der vil være et hit!

  • Trin 1: Forbered hvad din sang skal handle om
  • Trin 2: Vurder hvilke episoder skal med i din sang
  • Trin 3: Vælg en konfirmationssangs melodi
  • Trin 4: Udarbejdelse af konfirmationssangs tekst
  • Trin 5: Præsentation af sangen

I det følgende vil hvert punkt blive uddybet, så du ved præcis, hvordan du skal angribe de forskellige trin!

Trin 1:

Hemmeligheden bag en god konfirmationssang er at gøre den personlig. Derfor skal du forsøge at inkludere så mange personlige ting som overhovedet muligt i sangen.

Du kan med fordel udvælge et par sjove situationer fra din barndom og arbejde ud fra det – hellere for mange end for lidt! Da det, som sagt, er altafgørende at sangen er personlig, så vil der ikke komme et konkret konfirmationssang eksempel. Du kunne dog fordelagtigt fokusere på en unik, skør og sjov oplevelse du havde haft med din familie.

Typisk vil du også lave din konfirmationssang til en takketale. Det betyder, at hovedbudskabet i din sang skal være, at du er taknemmelig for din familie og påskønner alt, de har gjort for dig.

Trin 2:

Dette trin er mere eller mindre blot en udvidelse af trin 1. Det centrale i dette punkt er, at du udvælger helt præcist hvilke ting, som du helst vil have med i sangen.

Når du har et overblik over de bedste og mest relevante episoder, du vil have med, så skal du vælge hvilken rækkefølge de skal komme.

Den gode konfirmationssang er en kombination af personlighed og struktur, så de første trin er mindst lige så vigtige som selve sangen!

Trin 3:

En af hovedelementerne i en konfirmationssang er dens melodi. Alle melodier har deres helt egen rytme og stemning, så derfor skal du være omhyggelig, når du udvælger din konfirmationssang melodi.

Derudover skal du også overveje, hvor lange du ønsker dine vers skal være. Ønsker du få lange vers, skal du bruge en slags melodi, mens du skal benytte en anden hvis du hellere vil have mange korte vers.

Vi anbefaler desuden at vælge en melodi, som alle kender. Dette kunne eksempelvis være “Det hammer hammer fedt” eller “I en kælder sort som kul”

Trin 4:

Dette er tidspunktet, hvor selve tektsten til sangen skal laves.

Det kan måske stadig virke lidt svært lige at vide, hvordan du skal angribe dette trin, så her er nogle guidelines, du kan følge:

  • Husk at dine sætninger i versene skal holde melodiens takt! Det anbefales derfor, at du synger sangen højt for dig selv, så du sikrer dig at tempoet er det rigtige.
  • Beslut dig for om du vil have rim eller ej! Hvis du vælger at lave enderim i dine vers, skal du gøre dette konsekvent i hele sangen. Alternativt behøver du ikke lave rim – det er op til dig!
  • Forsøg at afslutte hver episode i hvert vers! Det vil sige, at du skal begrænse dine historier til hvert enkelt vers. Hvis du ønsker at fortælle mange, korte historier, så vælg en melodi med korte vers og omvendt.

Trin 5:

Dette trin omhandler hvordan du vil præsentere sangen til selve konfirmationen. Det virker måske ligegyldigt, men overvej om du gerne vil sige et par ord før i skal synge, og i så fald hvad du skal sige.

Derudover vil det være et flot touch at lave en sangskjuler.

Alt dette vil vise, at du har gjort dig meget umage med sangen, og at sangen betyder noget for dig.

Her på falderebet skal det også siges, at det er utrolig vigtigt at stave ordene i din sang korrekt.

Undlad derudover også slang, medmindre det giver mening i sangens kontekst. Derved undgør du forvirring, når i synger din sang.

Vil du hellere lave en konfirmationstale så følg dette link til en komplet guide med eksempler!

Til sidst er det blot at sige hjertelig tillykke med konfirmationen og nyd dagen!

Konfirmationssang til konfirmanden

Skal du lave en konfirmationssang til søsteren, veninden, datteren eller barnebarnet kan du som udgangspunkt bruge den samme fremgangsmåde som ovenfor.

Husk at gøre sangen personlig og gør dit bedste for at sangen matcher din udvalgte melodis rytme!

Hvis du følger disse råd, vil din tale være godt på vej!