Konfirmationstale – Sådan holder og skriver du den gode tale

Står du over for snart at skulle holde din konfirmationstale for din familie, kan det måske være svært at finde et godt sted at starte talen. For hvad er egentlig vigtigt at få med i en god konfirmationstale?

Her kommer der en hurtig guide, som vil give inspiration til en god tale.

Der vil også komme et konfirmationstale eksempel, der summerer guiden op.

Generelt kan du bruge denne guide som en skabelon til din tale.

Skal du holde en konfirmationstale til sønnen eller bare skal holde en konfirmationstale til konfirmanden, så klik her for at få inspiration!

Den hurtige opskrift på en god og sjov konfirmationstale til mor og far lyder således:

 • Trin 1: Forbered hvad du gerne vil have med i talen i punktform
 • Trin 2: Uddyb herefter hvert enkelt punkt med en sætning eller to
 • Trin 3: Nu hvor du har essensen af talen, skal du fokusere på, hvordan du gerne vil starte og slutte talen
 • Trin 4: Renskrivning af tale og øvelse!

I det følgende vil hvert punkt blive uddybet, så du ved, hvad du skal gøre.

Trin 1:

Det absolut vigtigste i din tale er at gøre den så personlig som overhovedet mulig.

Den nemmeste måde at gøre dette er at komme med et sjovt eksempel fra din barndom, som opsummerer din familie. På den måde sikrer du, at talen bliver personlig og sjov.

Et andet eksempel kunne være at inkludere den første ting du kan huske. For at opsummere historien kan du tale om, hvor vigtigt det har været for dig at have din familie ved din side gennem din opvækst.

Da konfirmationstalen også er en takketale, burde du også tage det med som et punkt på din liste.

Eksempel:

 • Tak
 • Personlig historie fra din barndom/Hvad er det første, jeg kan huske
 • Opsummér hvor meget din familie betyder for dig
 • Afslutning

Trin 2:

Når du uddyber dine punkter er det vigtigste få sat ord på din liste.

På den måde skaber du alt din brødtekst til talen, og så er det ellers bare et spørgsmål om at få sammensat talen og få tilsat en begyndelse og slutning.

Eksempel:

 • Tak: Jeg vil gerne sige mange tak for alle gaverne, og at i er kommet. Det betyder meget for mig, at i vil være med til at sige farvel til min barndom sammen med mig
 • Personlig historie: Det første jeg kan huske er en nytårsaften. Jeg kan huske, at jeg blev bange for fyrværkeriet, men min familie var der til at passe på mig.
 • Opsummér: Kort sagt kan jeg bare sige, at min familie altid har været der for mig, og det betyder utrolig meget. Jeg ved, at jeg altid vil kunne komme til jer for hjælp, og i skal vide jeg sætter pris på det.
 • Afslutning: Afslutningsvist vil jeg sige tusind tak, fordi i er her og for alle jeres gaver !

Trin 3:

I bund og grund kan du faktisk starte talen på samme måde, som du kan afslutte den. Det vigtigste er, at du viser hvor glad og taknemmelig du er for, at dine gæster har taget tid til at komme til din fest.

Eksempel:

Der er mange ting, du kan bringe op i din takketale. Gæsternes fremmøde, gaverne, den gode mad eller den hyggelige stemning. I afslutningsdelen kan du gentage dette budskab for at vise, at du er rigtig glad for, at de kom.

Trin 4:

I det sidste trin er det tid til at finskrive talen og øve dig. Husk at jo mere du øver dig, desto mere naturlig vil talen være for dig!

Hvis du følger denne guide er du sikret at få skrevet en god og sjov konfirmationstale. Vi håber, at du er blevet inspirereret med nogle konfirmationstale ideer, så du kan få den bedst mulige konfirmation.

Husk at din tale skal være til alle dine gæster, men typisk er den primært målrettet til dine forældre, så du må også gerne inkludere ting i talen, som kun de vil forstå.

Hvor lang tid skal min konfirmationstale vare?

Der er ingen forventning til, hvor lang din konfirmationstale skal være. Den kan vare alt fra 2-3 minutter til 10 minutter.

Det lyder måske af lang tid, men tiden vil gå hurtigt, når du først er kommet i gang.

Din tale er ikke bedre, bare fordi den varer i lang tid – det vigtigste er, hvad du siger.

Vigtigst af alt, husk alle gæsterne er der for din skyld, så selvom du måske er nervøs for at holde en tale foran mange mennesker, så husk at alle vil dig det bedste.

Så selvom det ikke går præcis, som du ønsker dig, så er det helt okay.

Konfirmationstalen til konfirmanden

Skal du holde en konfirmationstale til søsteren, veninden, datteren eller barnebarnet kan du bruge mange af ovenstående tips til at skrive en god tale.

Husk at konfirmanden lige er påbegyndt sin teenagetid, hvor han/hun synes alt man gør er vanvittig pinligt. Så når du skal holde en tale for din datter, skal du naturligvis gøre det pinligt for dem.

Eventuelt supplér talen med nogle billeder eller videoer fra barndommen, så gæsterne kan få sat billede på dine ord.

Det vigtigste er dog, at du gør talen personlig. Tal om hvad, der gør konfirmanden helt speciel.

Et alternativ til en tale til konfirmanden ville være at skrive en festsang om dem. Mangler du inspiration til det, kan du følge dette link. Igen er hemmeligheden bag den gode festsang at gøre den så personlig som muligt.

Derudover er der blot at sige tillykke med konfirmationen og hav en fantastisk konfirmationsfest!