Kondom størrelser – Sådan finder du nemt den rigtige størrelse

Når du skal til fest, så bør du altid have et kondom med i pungen eller lign. Man ved jo aldrig hvordan aftenen udvikler sig. Men så kommer spørgsmålet…

Hvilken størrelse kondom skal jeg bruge?

De fleste kondomer man kan købe er medium størrelse, som passer de fleste mænd.

Der findes dog også både små og store kondomer, men disse er ikke altid tilgængelige i butikkerne.

Der skal du ofte enten besøge et kondomeri, et apothek med stort udvalg eller en online forretning for at finde kondomer i mere specielle størrelser.

Mange tror fejlagtigt at ens kondom størrelse primært afhænger af længden på ens penis, men det er faktisk omkredsen der er afgørende for hvilken størrelse kondom du skal bruge.

Så for at finde den korrekte kondom størrelse til dig, så kan du måle omkredsen af din penis, og herefter vælge kondomer ud fra denne.

Du kan følge denne hovedregel:

  • Under 12 cm i omkreds: Små kondomer
  • Mellem 12 cm og 14 cm i omkreds: Medium kondomer
  • Over 14 cm i omkreds: Store kondomer

Ofte er det dog nemmere blot at prøve sig lidt frem, og fx købe nogle forskellige størrelser kondomer, og så se hvilke der passer bedst.

Hvorfor er det vigtigt at bruge den rigtige kondom størrelse?

Du løber en stor risiko hvis du ikke er sikker på, at det kondom du bruger har en passende størrelse.

Kondomet skal sidde så stramt at det ikke falder af under samlejet, men det må ikke sidde for stramt, for så risikerer du at det sprænger.

Derfor gør du altså klogt i at bruge denne kondom størrelsesguide eller blot at prøve dig frem med nogle forskellige størrelser.

Det er svært at opstille et kondom størrelsesskema som er gældende for alle mænd, så det sikreste er faktisk at du prøver på egen krop hvilken kondom størrelse der passer dig.

Hvad er et kondom?
Helt generelt kan man sige, at et kondom er et ekstremt tyndt hylster lavet af gummi, som er lavet til at rulle ned over penis i erigeret tilstand lige før et samleje.

Man bruger det for at både manden og kvinden er sikret imod sexsygdomme, og at kvinden ikke risikerer at blive gravid uden at ønske det.

Kvinder har foruden kondomer en række andre præventionsformer de kan benytte sig af, mens kondomet for manden er den eneste mulighed for at beskytte sig.

Det er efter mange års forskning lykkes at udvikle et kondom der sidder tæt og behageligt på manden, men alligevel er der i dag mange mænd, som finder det uattraktivt at bære under samleje.

Det medfører i at nogle mænd fravælger brugen af kondom, og hermed sikrer de sig ikke imod at eventuelle sexsygdomme ikke bliver bragt videre, og samtidig kan man risikere, at kvinden bliver gravid.

Hvad er historien bag det?
Kondomer kom til i 1600-tallet, og dengang var de meget lidt udbredte blandt den almene befolkning, bl.a. fordi brugen af kondomer dengang var ekstremt ubehageligt.

Siden da er kondomer dog blevet udviklet yderligere, og i dag kan man som bekendt næsten ikke mærke at man har det på.

Det var dog først i 1880’erne at kondomerne blev gjort lovlige herhjemme i Danmark. Før dengang havde det at bruge kondom under samleje og at sælger kondomer været decideret imod loven.

Helt i starten producerede man kondomer af vævet stof, og disse var i sagens natur meget lidt effektive. Da man var kommet lidt længere i udviklingen af dem lykkedes det at lave nogle bedre kondomer af bl.a. fåretarme og andre dyremembraner.

Rent teknisk overførte disse typer kondomer rigtig meget kropsvarme, pga. det materiale de var lavet af, men de var heller ikke særlig sikre.

Hvordan bruger man så kondomer?
Som udgangspunkt er alle kondomer pakket ind i folie, hvilket gør, at kondomet er beskyttet imod bakterier og eventuelle skader. Denne folie starter du med at åbne forsigtigt, aldrig med en saks eller andet, brug fingrene – og tag herefter kondomet ud.

Nu skal du tage stilling til hvordan kondomet skal vende – der er nemlig en rigtig og en forkert vej du kan vende det. Du skal kigge efter reservoiret (den lille dut) som stikker ud i spidsen af kondomet. Denne peger én bestemt vej, og du vil kunne se hvilken, hvis du kigger godt efter.

Den lille dut skal vende væk fra dig selv når du har kondomet på, så placer det således på toppen af glans. Når du har placeret kondomet på toppen af penis ruller du det stille og roligt helt ned til roden.

Det kan generelt være en god idé at øve sig nogle gange inden du “står i det for alvor”, således at du er sikker i denne lille øvelse. Det er ikke svært at tage et kondom på, men det er noget nemmere hvis man har prøvet det før.

Når du har fået udløsning trækker du dig straks ud af skeden, og i denne bevægelse skal du sørge for at holde fast ved roden af kondomet, således at dette ikke glider af. Nu kan du tage kondomet af. Husk at binde en knude på det og smide det i skraldespanden – ikke i toilettet, da afløbet risikerer at blive stoppet.

Hvilke typer af kondomer kan jeg vælge i mellem?
Der findes rigtig mange forskellige typer af kondomer, så et kondom er altså ikke “bare et kondom”, som mange fejlagtigt tror. De kan fås i mange forskellige varianter, alt efter hvilke præferencer du har.

Der er selvfølgelig det helt almindelige transparente kondom, som er helt glat. Det er dem du kan få alle steder, og som alle kondomproducenter laver. Er du ikke ude på at satse, så er dette det oplagte valg, da det er en “sikker vinder”.

Har du dog mod på at prøve nogle andre typer kondomer, så er der også rig mulighed for det. Det kan enten være fordi du har et specifikt behov, eller fordi du skal bruge et kondom i en speciel størrelse.

Der findes nemlig både store og små kondomer, og generelt er hovedreglen, at hvis omkredsen af din penis ved roden i erigeret tilstand er mindre end 12 cm, så skal du bruge små kondomer, mens du skal bruge store hvis den er mere end 14 cm. Er omkredsen i mellem 12 og 14 cm, så skal du bare bruge de almindelige kondomer. Det bedste du kan gøre her er faktisk at prøve dig frem, og finde ud af hvilket et der passer dig bedst.

Når du så har fundet din størrelse, så er det tid til at eksperimentere med forskellige varianter af spændende kondomer. Først og fremmest kan det være, at du har problemer med, at du kommer for hurtigt. I det tilfælde kan du bruge bedøvende kondomer, altså et kondom der er tilsat bedøvende creme på indersiden. Dette kan hjælpe dig til at holde længere i sengen.

Har du det modsatte behov, nemlig at du har svært ved at komme, så kan det være en fordel at øge følsomheden, således at du hurtigere får udløsning. Dette kan tynde kondomer hjælpe med, da disse pga. det tyndere materiale giver øget følsomhed. Og bare rolig, disse er også ganske sikre at bruge.

Ellers findes der mange forskellige kondomer med enten riller eller knopper, og endda nogen med begge dele. Disse er specielt spændende for kvinden, da disse medvirker til at hun bliver stimuleret i endnu højere grad end med almindelige kondomer. Det er måske en oplagt måde at overraske kæresten på, og pifte det lidt op i soveværelset?

Derudover er der selvfølgelig også en lang række af kondomer i forskellige farver, og endda nogle med smag. Her anbefaler vi dog at du tænker dig godt om ved brugen af disse, da de typer kondomer typisk er lavet af nogle mindre kondomproducenter, hvor sikkerheden ikke altid er lige så høj, som ved de helt store kondombrands. Du risikerer at kondomet er tilsat nogle uheldige stoffer, eller at det ikke er sikkert.

Hvordan er jeg beskyttet med et kondom?
Når du bruger et kondom under samleje, så er begge parter beskyttet imod seksuelt overførte sygdomme, og I risikerer ikke at hun bliver gravid uden at I ønsker det. Disse to ting kan kondom som det eneste præventionsmiddel sikre jer imod, og derfor er det også det anbefalede i Danmark.

I en situation hvor pigen fx tager p-piller, så er muligheden for at hun bliver gravid udelukket, men pillen beskytter ikke imod eventuelle sexsygdomme. Mange danskere har kønssygdomme uden at vide det, så bare fordi begge parter “tror” at de ikke er smittet med noget, så er det altså ikke grund nok til at ignorere kondomet.

Hvis en pige er på p-piller og er i et fast forhold med en fyr, og begge er blevet testet for sexsygdomme for nylig – uden at have været sammen med andre i mellemtiden – så er kondomet teknisk set overflødigt. Men kun i det tilfælde.

Er man så omvendt sammen med en partner man ikke kender, og dermed slet ikke har nogen idé om hvorvidt vedkommende kan være smittet, så bør man altid bruge kondom, uden undtagelse. For hvis den anden part har en sexsygdom – måske uden at vide – så er risikoen stor for, at du også får den.

I Danmark er vi det dårligste land i Norden til at bruge kondom – vi “glemmer” det ganske enkelt i 22 % af tilfældene. Det er absolut ikke en rekord vi kan være stolte af, og det betyder nemlig også, at mange danskere er smittet med kønssygdomme, specielt er mange ramt af klamydia. Faktisk har en ud af fire danskere haft en sexsygdom. Vi kan derfor ikke opfordre nok til, at I husker kondomet.

Hvor kan jeg købe kondomer?
I mange år har man købt kondomer på apoteket, men i dag er det langt mere udbredt at købe dem over internettet. Ellers er der også mange der smider dem i indkøbskurven når de er nede og handle i det lokale supermarked.

Fordelen ved at købe dem online er først og fremmest, at man slipper for at stå med røde øre ved kassen når ens kondomer ligger på båndet. Derudover kan du få et markant større udvalg på internettet, hvor du kan vælge i mellem alle de forskellige typer kondomer som vi har beskrevet tidligere i denne artikel.

Mange steder kan du få leveret dine kondomer diskret hjem til dig på bare et par dage, og prisen er der heller ikke noget i vejen med. Søg blot efter “kondomer” på Google, så finder du en masse webshops, som alle har et stort udvalg.